Wicked problems & het creative denkproces: wordt een Creative Thinker
Past event
Over deze Masterclass
Hoe pak je een probleem aan waarvan er geen nauwkeurige probleemdefinitie is? Waarvan er geen overeenstemming is over welke oplossingsmethode het meest geschikt is? Noch over wanneer het probleem nu eigenlijk opgelost is?
Zulke problemen worden wel wicked problems genoemd, oftewel valse, behekste problemen. Voorbeelden zijn niet alleen complexe maatschappelijke problemen als armoede en onrecht, of creatieve problemen zoals het ontwerpen van een museum of het componeren van een muziekstuk. Het zijn vooral ook ondernemersproblemen zoals het creëren van een volledig nieuw product of dienst, of organisatievraagstukken zoals het creëren van een visie.
Het miskennen van de ongedefinieerdheid en complexiteit van wicked problems komt binnen vele organisaties voor, geeft onduidelijkheid, onzekerheid en frustraties, en leidt tot de schijnbare onoplosbaarheid van problemen en met bijbehorende budgetoverschrijdingen.
Creatieve denkers pakken wicked problems daarentegen effectief aan, maar kunnen hun denkproces vaak niet onder woorden brengen. Vaak mystificeren ze het zelfs, zich beroepend op hun authentieke talent of artistieke vrijheid. Wetenschappers hebben de complexe denkstijl van ontwerpers en creatieven omschreven als designerly thinking (niet te verwarren met het populaire design thinking!), een samenhangende set theorieën welke vreemd genoeg bijna onbekend is bij ontwerpers. In tegenstelling tot de meer conventionele analytische denkers, die eerst een probleem analyseren en deze vervolgens oplossen, beginnen creatieve denkers juist met het genereren van mogelijke oplossingen, om er zo achter te komen welk probleem ze eigenlijk aan het oplossen zijn – een volstrekt contra-intuïtieve aanpak!
Chris Luth helpt mensen stappen te zetten in hun denken over zichzelf en hun wereld. Dat doet hij wereldwijd als moderator van publiek debat; als facilitator van de co-creatie van visie, strategie en organisatieontwikkeling; en als leiderschapstrainer en -coach. Chris studeerde bedrijfskunde (Groningen), architectuur (Delft en Barcelona), filosofie (Rotterdam) en leiderschapscoaching (Washington DC), en was architect, museumcurator, producent van een documentaire film, en kandidaat voor het Europees Parlement. Hij doceert ontwerpreflectie aan de Technische Universiteit Delft. Chris is gefascineerd door reflectieve en creatieve denkprocessen en noteert die vaak in diagrammen. Hij gelooft oprecht dat diagrammen de wereld kunnen verbeteren. Chris woont in Rotterdam, de stad die zichzelf al ontwerpend opnieuw blijft uitvinden.
Donderdag 11 december '25
15u45 Ontvangst
16u00 Masterclass
19u00 Netwerken de luxe met gastronomisch driegangendiner
Het einde van de avond is voorzien rond 23 uur.
Deelnemen aan de Masterclass
Om onze hoge standaard te waarborgen, selecteren we deelnemers met de grootste zorg.
Laat je gegevens na, en we nemen persoonlijk contact met je op.
.hidden { display: none; }
document.addEventListener('DOMContentLoaded', function() { const form = document.getElementById('brxe-4881fc'); const formGroups = form.querySelectorAll('.form-group'); const submitButton = form.querySelector('.submit-button-wrapper button'); submitButton.addEventListener('click', function() { // Set a timeout to hide form groups after 300ms setTimeout(() => { formGroups.forEach(group => group.classList.add('hidden')); }, 300); }); });
Membership op scherp
Leden van The Bridge kiezen resoluut voor grenzeloze persoonlijke en professionele groei dankzij een stimulerend netwerk. Hou je van intellectuele uitdagingen, out of the comfort box, en van connecteren met visionairs, durvers, dromers en doeners, dan vormt The Bridge de ultieme voedingsbodem voor jouw succes.
Netwerken de luxe
The Bridge staat voor topkwaliteit in elk aspect, van de exquise selectie van de experts, de genodigden tot de magnifieke setting en gastronomische hoogstandjes.
Het Cobergher Hotel***** in Kortrijk vormt het ontzagwekkende kader voor Masterclasses en Experiences die de zinnen prikkelen op het diepste level.